top of page

Er det okay at lyve, når man bliver konfirmeret?

  • Theresa Skov
  • 6. apr. 2017
  • 3 min læsning

Lyver du for gud? Hvad er rigtigt og forkert, og hvornår har man ret til at sige, at man er kristen?

Normalt er konfirmation ikke et emne der så ofte tages op, når det ikke er derhjemme ved spisebordet, eller med dine klassekammerater, hvor i diskutere, om i skal blive konfirmeret eller ej. Man ser i nogle familier, at det er et selvfølge at blive konfirmeret fordi at man har en kristen slægt. Jeg har også venner, der har udtalt sig for "ikke rigtig at have et valg", dvs. at hvis de vælger ikke at holde konfirmation, får de ikke en stor 15 års fødselsdagsfest eller nonfirmation. Så siger nogle af de personer selvfølgelig ja til at blive konfirmeret, fordi at de måske ser konfirmationen som en mulighed for at få opmærksomhed, en fest, og ikke mindst, en masse dyre domme og gaver, selvom de nødvendigvis ikke er kristne. Det mener Thomas Korsgaard også, i hans artikel om at lyve overfor gud, ved at blive konfirmeret.

Adresse: http://skriftligfremstilling.gyldendal.dk/Opgavebase/8klasse/~/media/Dansk%202/skriftlig_fremstilling/billeder/Jeg%20loej%20for%20Gud_beskaaret_PDF.ashx

For nogle er det ikke et problem, at deres forældre opfordrer en til at blive konfirmeret, da de selv ser dem selv som kristne.

Selvfølgelig er der også dem, som bliver konfirmeret fordi de er fuldt ud kristne!

Jeg vil i dette blogindlæg reflektere over hvad der er det rigtige at gøre, reflektere over Thomas Korsgaards artikel om at "lyve overfor gud", og ikke mindst, høre din mening om det!

Thomas blev selv konfirmeret, og løj uden at tvivle da han skulle til at sige ja til at være kristen, selvom han ikke er eller var det. Nu ærgrer han sig over det, og synes ikke at man burde lyve om sin tro, for at få dyre domme. Han indrømmer også, at han egentlig ikke anede hvad han sagde ja til, da han blev konfirmeret.

Thomas mener også, at folkekirken burde være dem som går ind i de voksnes rækker, og se mere alvorligt på konfirmation, så de ikke bare lader ateister blive konfirmeret.

Han savner den folkekirke der stiller krav og fornyer sig selv.

Jeg forstår ham i, at det er vigtigt at vide hvad man siger ja til, så man ikke står 10 år senere, og tænker: "hvad lavede jeg dog, dengang jeg var teenager?"

Efter min mening er det især vigtigt at vide hvad man siger ja til, så ens forældre ikke tror at man siger ja til noget, som man i virkeligheden ikke er enig i. For mig er det mindre vigtigt at man lyver overfor gud, da jeg ikke selv tror på gud. Da der i min klasse blev spurgt, hvem der skulle konfirmeres, vidste jeg med det samme, at det skulle jeg i hvert fald ikke. Men det er jo let nok for mig at sige, fordi at jeg ikke er et split sekund i tvivl om, at jeg ikke er kristen.

Men hvornår er man så kristen nok til at blive konfirmeret?

Det er et godt spørgsmål, som der findes mange forskellige meninger om. Efter min mening, skal man gå efter sin mavefornemmelse, og vælge at blive nonfirmeret istedet, hvis man inderst inde godt ved, at man ikke er kristen, selvom man nok ikke scorer lige så mange penge, som hvis man blev konfirmeret. Hvis du derimod er i tvivl om du vil konfirmeres, synes jeg at man skulle gøre et forsøg, og starte til præst, og så hvis man ombestemmer sig, kan man altid droppe ud på vejen.

Som Thomas nævnte noget om i sin artikel, synes jeg også at folkekirken skulle tage et lidt større ansvar i, hvem der bliver konfirmeret fordi de er kristne, og dem der gør det for pengene. Det kommer selvfølgelig ikke mig ved om hvem der bliver konfirmeret eller ej, men jeg kunne forestille mig at en konfirmationikke har særlig stor betydning længere, fordi at der er så mange der bliver det, uden de rigtigt er kristne.

På den anden side er det selvfølgelig virkelig surt, hvis ens forældre ikke giver en lov til at holde stor 15 års fødselsdagsfest, eller nonfirmation, hvis man ikke er kristen. Man skal vel have lov til at have en fest, ligegyldig om man er kristen eller ej. Mange mener jo også, at nonfirmationen er et tegn på, at man er gået ind i de voksnes rækker, og at feste derfor ikke er helt uden grund.

Kilder:

https://spotonmarketing.dk/begynderguide-saadan-skriver-du-godt-blogindlaeg/

http://skriftligfremstilling.gyldendal.dk/Opgavebase/8klasse/Konfirmation_ja_eller_nej.aspx

http://genreunivers.gyldendal.dk/genreunivers/#info=planet,5,2,0,0


 
 
 

Comments


Recent Posts
Archive

© 2016 by No.name.

bottom of page